Volg ons via RSS

Leestafel: Brideshead RevisitedNiet de meest romantische cover voor een boek, en zeker niet voor dit genre, maar er gaat een gezegde dat je boeken hier niet op mag beoordelen.

Het verhaal draait om Charles Ryder en Sebastian Flyte. Charles komt uit een doorsnee huishouden uit Londen, en woont bij zijn vader, terwijl Sebastian op het indrukwekkende landgoed Brideshead woont. Beiden ontmoeten elkaar wanneer zij aan de universiteit van Oxford studeren, Charles heeft een kamer op de begane grond en Sebastian woont in de toren.

Samen trekken zij veel op, Sebastian laat Charles Brideshead zien, maar nooit de familie. Toch wil Charles daar wel kennis mee maken, maar hoe vaak Sebastian hem ook waarschuwt voor vooral zijn eigen moeder, raakt Charles in de ban van de familie.

Onder het genot van mooie kleding, luxueus eten, en veel alcohol brengen Charles en Sebastian hun tijd op Oxford door. Helaas voor Sebastian raakt hij verslaafd, en de drank beïnvloedt zijn dagelijks leven. Hierdoor verandert ook de band tussen de beide jongens, en Charles zoekt steeds meer toenadering tot de familie.

Lang verwacht je dat zowel Charles als Sebastian homoseksuele gevoelens hebben, totdat Charles Julia ontmoet, de zus van Sebastian. Terwijl Sebastian in een steeds dieper dal belandt, kiest Charles voor zijn eigen carrière en vertrekt naar de kunstschool van Parijs. Daar hoort hij dat Sebastian in Marokko woont, met een Duitse deserteur, nog altijd zwaar verslaafd aan de alcohol.

Van de moeder van Sebastian moet Charles hem terug naar huis brengen, maar Sebastian is niet van plan Marokko te verlaten.
Jaren later is Charles getrouwd en vaart terug vanuit New York City naar Southampton, tijdens de boottocht komt hij Julia weer tegen, en de gevoelens voor haar spelen weer op.

Uiteindelijk sterft de vader van Sebastian op zijn oude landgoed, Brideshead, en alles neemt een andere wending, waardoor, na een elfurige serie duidelijk wordt waar het Charles al die tijd om is gegaan.

We hebben er lang over nagedacht; is het nu beter om eerst het boek te lezen, of eerst de serie te kijken (de serie ja, niet de film). Maar goed, aangezien wij eerst de serie hebben bekeken, valt dit eigenlijk niet uit te zoeken. Wanneer je het boek leest nadat je de serie hebt kunnen zien, zie je de beelden nog duidelijk voor je, en dat sterkt het verhaal wel echt aan.

Kortom, we kunnen zeggen dat de verfilming van het boek één van de betere werken is, aangezien het het verhaal nog meer versterkt. De film en acteurs zijn maar liefst 27 keer genomineerd, onder andere voor de Emmy's en Golden Globes. Ook de kostuumdesigner Jane Robinson heeft een Award gewonnen, en dat is zeer verdienstelijk, de kleding van iedere acteur uit de serie is bijna fenomenaal mooi, correct en passend.

Dus, voor iedereen die Brideshead Revisited nog niet kent, (shame on you) kijk eerst de serie, lees daarna het boek, en begin weer opnieuw!

0 reacties:

Een reactie posten