Volg ons via RSS

Harris Tweed'Hand woven in the Outer Hebrides of Scotland' pronkt er groots op de labels van Harris Tweed. Één van de eisen om een tweed-stof Harris Tweed te noemen is dat het geweven is op één van de eilanden in Schotland, zoals Harris of Lewis. Ook moet er gebruik worden gemaakt van wol afkomstig van de schapen op diezelfde eilanden. Niet de minste eis is dat het met de hand moet worden geweven, motoriseren van het weefgetouw is strikt verboden. Al deze eisen worden opgesteld en gecontroleerd door de Harris Tweed Authority. Bij ieder jasje dat u bij ons laat maken wordt dan ook een certificaat van echtheid ingenaaid.

De naam tweed is eigenlijk door een spelfout ontstaan, in de tijd dat men nog met de hand schreef. De Schotse benaming voor een twill-weving is tweel, aangezien tweed veelal gweven wordt in deze weving.
Een Schotse wever stuurde een Londense handelaar een brief, over de traditionele Harris stoffen. Maar de handelaar las het woord verkeerd en linkte het aan de rivier Tweed, die door het Schotse land stroomt. Sindsdien worden de stoffen altijd tweed genoemd, zo kan het gaan.

0 reacties:

Een reactie posten