Volg ons via RSS

Witte boorden en manchetten


Het dragen van witte boorden en manchetten was vroeger een teken dat men welgesteld was en geen zware arbeid hoefde te verrichten. Het keurig wit houden van de boorden was namelijk niet eenvoudig en daarmee kostbaar. Tegenwoordig kennen we nog de uitdrukking "white collar-man", ook de typering "witte boorden-crimineel" heeft daar iets mee te maken. Geen vuile handjes, wel crimineel.


Tegenhanger van deze elitaire man is de "blue collar-man". De hardwerkende man die sociaal wat minder gesteld was en daarom ook minder te besteden had om zijn overhemden keurig te houden. De oplossing werd gevonden in een minder besmettelijke kleur; blauw.

Gelukkig zijn deze stringente ideeën inmiddels grotendeels verleden tijd en kunnen we vrijelijk experimenteren met kleuren en patronen. We lieten eerder al zien hoe dit tot fraaie combinaties kan leiden.

Soms is er echter toch wat behoefte aan iets meer formaliteit in een hemd, dan komen de witte boorden en manchetten weer om de hoek kijken. Zo ook in dit drieluik, naar onze mening zeer geslaagd!
P.S. Wist u dat men vroeger de versleten boorden en manchetten van een hemd van gekleurde stof liet vervangen voor wit? Op deze manier was het hemd nog draagbaar en was er geen kleurverschil zichtbaar. Ideaal!

0 reacties:

Een reactie posten